woensdag 31 december 2014

Oefenen ondanks de sneeuw

Als je een technisch spel zoals golf onder de knie wilt krijgen, zul je veel en regelmatig moeten oefenen. Dat betekent regelmatig naar de drivingrange en de oefengreens. En af en toe een keer een baan lopen (9 holes), maar vanwege de greenfee die je moet betalen is dat niet iets wat je wekelijks doet, althans ik niet. Door de weeks ga ik meestal 2 keer naar de drivingrange, 1 keer in Nuenen (daar moet ik de ballenautomaat betalen) en 1 keer in Best waar ik 88 ballen gratis heb per dag.

Tussen Kerst en Oud en Nieuw heb ik enkele dagen vrij. Ik had gehoopt dat het goed weer zou blijven, zoals de afgelopen weken/maanden, waardoor het steeds mogelijk bleef om op de golfbaan te komen. Helaas heeft de sneeuw van de afgelopen dagen (hier in het zuiden althans) roet in het eten gegooid. De golfbanen zijn gesloten door de sneeuwval. In Nuenen is ook de drivingrange gesloten, maar gelukkig is die van Best open, zij het met aangepaste openingstijden (van 9.00 tot 14.00 uur). Dus wat doe je dan als fanatieke beginner? Ja natuurlijk, je pakt je golftas en gaat naar de drivingrange!

Vanmiddag (30/12) om 12.45 uur heb ik ongeveer drie kwartier in de kou op de drivingrange gestaan. De afslagplaatsen zijn overdekt en waren mooi schoon, maar het veld ervoor lag vol met een dik pak sneeuw. Wel een mooi gezicht vond ik. Het was erg rustig. Behalve ik, waren er nog 2 mannen en later kwamen er nog 2 bij. Van de kou heb ik weinig last gehad. Na een korte warmingup sla je jezelf wel warm. Alleen mijn rechterhand bleef behoorlijk koud, want daar zit geen handschoentje aan.

Het afslaan ging erg goed. Ik merk duidelijk dat ik steeds beter rechtdoor sla. Ik denk dat 90% van de slagen recht vooruit waren, met af en toe een enkele afzwaaier naar links of rechts. Als ik na zo'n afzwaaier me weer even concentreer op de basistechniek en vooral rustig probeer te slaan, gaat het meteen weer goed. Vandaag met alle ijzers geslagen, van 4 t/m 9 en PW en SW. Met de ijzer 4 nog wat moeite, maar akle andere gingen prima, vooral de 5, 7, 9, PW en SW.
Ik heb nog geen driver, want de driver die ik pas geleden gekocht heb, heb ik gisteren al weer verkocht via marktplaats (op aanraden van DutchGolfclubFitter).  (zie de goed ingepakte driver op de foto :-) ).
 Daar moet t.z.t. een keer een goede nieuwe voor komen, maar eerst maar eens perfect leren slaan met de ijzers.

Ook mijn hybride 4 niet gebruikt. Ik vind het moeilijk om daarmee te slaan, maar dat kan ook komen doordat hij een stijve shaft heeft en daardoor minder geschikt is voor mij. Daarom staat die ook op Marktplaats, samen met de houten 3 van Mizuno.

Vanwege de speciale fitnessoefeningen die ik maandagavond thuis gedaan had, had ik wel wat spierpijn, met name in mijn bilspieren. Blijkbaar heeft het wel gewerkt. Dinsdagavond (30/12) nog even wezen spinnen bij Basic Fit, want ook de opbouw van de fietsconditie heeft weer aandacht nodig. 2015 wordt een mooi sportjaar, dat voel ik aan alles!
Fijne jaarwisseling allemaal!!

dinsdag 30 december 2014

Social Media als golfinstructeur: het nut van YouTube en Twitter



Me and My Golf


Om me wat meer in mijn nieuwe hobby te verdiepen ben ik ook eens op YouTube gaan kijken wat daar te vinden is aan instructievideo's, reviews en andere golfgerelateerde video's. Er staat genoeg op en er zit veel tussen wat kwalitatief echt heel goed en leerzaam is. Daarnaast is het vaak erg onderhoudend. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze Kerstspecial waarin diverse van YouTube (en Twitter) bekende golfpro's (o.a. Mark Crossfield en Matt "Coach" Lockey) een wedstrijdje met elkaar spelen. En zo zijn er meerdere, ook van MeAndMyGolf en Rick Shiels.
AskGolfGuru
Mark Crossfield (r)

Alles kun je vinden. Van de basis setup en swing tot meer gedetailleerdere verfijning van je golfslagen. Ook als je nieuw materiaal zoekt kun je hier allerlei reviews en testen vinden, die over het algemeen behoorlijk objectief en kritisch zijn. Er staan ook diverse oefeningen die je thuis kunt doen, zonder golfclub en/of golfbal, gewoon voor de spiegel of gewoon in de kamer. Denk dan aan oefenen van de swingbeweging, maar ook bepaalde fitnessoefeningen die bijdragen aan een betere corestabiliteit en betere rotatie van je heupen en bovenlichaam. Allemaal zeer waardevol, zeker als je als vijftigplusser pas begint met golfen en je merkt dat de souplesse af en toe te wensen over laat :-).


Enkele interessante YouTube-kanalen:
MeAndMyGolf
AskGolfGuru (Mark Crossfield)
RickShiels PGA
Coach Lockey
Coach Lockey
PeterFinchGolf

Peter Finch
Peter Finch

Twitteraccounts:
AskGolfGuru
CoachLockey 
GolfDigest 
RickShielsPGA
Golf.Com
MeandMyGolf
Peter Finch



maandag 29 december 2014

Heb ik de goede golfclubs gekocht?

Taylormade RAC OS
Als je begint met golfen heb je van alles nodig waar je eigenlijk (nog) geen verstand van hebt. Ik heb me in oktober door een vriend van me, die al 20 jaar golft, laten adviseren wat wel en niet verstandig is, wat nodig is en wat de goede merken zijn. Aan de hand daarvan op Marktplaats het een en ander bij elkaar gekocht. Een gebruikte trolley (15 euro), gebruikte golftas (15 euro), gebruikte putter Dunlop (15 euro) en een setje ijzers (3 t/m SW) Taylormade RAC OS (100 euro) incl een houten 3 van Mizuno.

Daarnaast via internet een doos gebruikte (lakeballs) gekocht (100 stuks voor 27 euro) zodat we "even vooruit kunnen". Voor Anita via diezelfde vriend een 2e hands (half) damessetje gekocht, incl tas, trolley, ballen, tees en hybride voor heel weinig. Was van zijn moeder geweest, maar die vond het spelletje niet leuk. Allebei nieuwe golfschoenen gekocht, want schoenen moeten goed zitten dus die kun je bijna niet gebruikt kopen. Ik ben bij Jumbo geslaagd (Adidas AdiZero), Anita bij Golfplaza (FootJoy).

Met deze spullen zijn we aan de weekendcursus begonnen op 25 oktober, gewoon in spijkerbroek en sweater. Toen we dat weekend als leuk ervaren hadden, hebben we in de week erna nog het een en ander aangeschaft: Anita een windjackje, winterbroek en truitje/shirt. Ik een golfbroek, regenbroek en 2 poloshirts. Handschoentjes hadden we al tegelijk met mijn schoenen aangeschaft.
Vanaf dat moment begint het eigenlijk pas. De basis slagen heb je een keer gedaan, maar nu moet je oefenen, oefenen, oefenen! Dus vaak naar de drivingrange, soms samen, soms alleen. Je merkt dan wel dat je techniek nog onvoldoende beheerst om constant een fatsoenlijke bal te slaan. Het is dan ook berstandig om (prive) lessen te nemen van een golfpro. We hebben samen na 2 weken een uur les genomen van Ko. Dat heeft direct ontzettend geholpen. Je krijgt een paar aandachtspunten mee waar je aan moet denken en als je dat doet gaat het direct al beter. Daarna weer blijven oefenen.

Vanaf 1 december is de drivingrange in Best beperkt open 's avonds, dus daarom ook regelmatig in Nuenen naar de drivingrange geweest. Ook nog een keer een uur les van Ko gehad, waarbij we alleen maar bezig zijn geweest met de swing. De swing in fases doorgenomen en geoefend. Weer meteen stappen vooruit gemaakt. En natuurlijk daarna weer veel oefenen. Minimaal 2 keer per week sta ik op de drivingrange en minimaal 1 keer per week ook oefenen met putten en chippen en een rondje op de par3 oefenbaan lopen.

Ondertussen verdiep ik me meer en meer in het materiaal en de techniek. Ik volg diverse YouTube kanalen van golfinstructeurs (vooral uit Engeland) waar ze erg leerzame instructies en oefeningen laten zien. Daarnaast ben ik eens gaan kijken wat er aan techniek gewijzigd is sinds mijn clubs destijds gefabriceerd zijn. Er zijn diverse soorten clubs, verschillend voor beginners, mid-handicappers en low-handicappers (gevorderden). De zogenaamde "game improvement irons" worden door alle topmerken gemaakt en schijnen erg vergevingsgezind te zijn als je de bal minder perfect raakt. Ook helpen ze je de bal makkelijker de lucht in te krijgen. Maar heb ik dat nodig? Kan ik sneller beter worden als ik met dat soort materiaal ga spelen? En wat kost dat dan weer? Is dat de investering waard? Allemaal vragen die ik zelf niet kan beantwoorden en waar een specialist je bij moet helpen, maar dan moet dat wel een eerlijk en betrouwbaar advies zijn. Waar krijg je zo'n advies?

Ik heb op internet gezocht naar clubfitters en kwam uit bij DutchGolfclubFitter. Die had ontzettend goede beoordelingen in zijn gastenboek. Ik heb hem (Wim Versluis) telefonisch benaderd en een afspraak gemaakt om met mijn "handeltje" in Gorinchem naar zijn winkel te komen. Toch een uur rijden voor mij vanuit Nuenen, maar het leek mij de moeite waard.

Op 23 december om 9.30 uur was ik in Gorinchem en ben ik hartelijk ontvangen door Wim. Hij heeft mijn materiaal beoordeeld en de conclusie was de volgende:
  • Ijzer set Taylormade RAC OS: "is een prima set. Niks mis mee. Daar kun je nog jaren mee vooruit." Hij wilde er zefs een goede inruilprijs voor terug geven indien ik een andere set zou kopen, maar zijn advies was om geen andere set te kopen en deze op maat te laten inkorten en te voorzien van nieuwe grips.
  • Putter Dunlop: "ik zou investeren in een betere (2e hands) putter en deze inruilen."
  • Hybride 4 van Taylormade (had ik tussentijds gekocht): "niet geschikt voor jou." Heeft een stiff shaft en ik heb een regular flex nodig.
  • Driver Callaway X460: "verkeerde driver voor jou als beginner." Ik heb een grotere loft nodig (nu 10 graden, moet minimaal 12-13 graden zijn) en andere shaft (nu stiff en moet regulat flex zijn).
Resultaat: Wim heeft mij opgemeten en mijn clubs (die 3/4 inch verlengd bleken te zijn) ingekort (gratis) en voorzien van goede midsize grips.
Nieuwe grips
De ijzer 3 heeft hij niet gedaan, omdat dit een stok is die "je toch nooit zult gebruiken". Dat is een goed advies en scheelt weer in de kosten!
Odyssey White Ice D.A.R.T.
Ondertussen heb ik met een tweetal putters staan "spelen" op de deurmat, maar kon moeilijk kiezen. De ene was een fijne Odyssey White Ice D.A.R.T. met een fijne balans en een beetje offset, de ander een nieuwe YES die nog zwaarder was en een giga groot blad had, maar geen offset in de stok. Uiteindelijk heeft Wim me geholpen door aan te geven dat hij zag dat ik meer vertrouwen had bij de Odyssey, omdat ik nu ook al met een vergelijkbaar model met offset speelde. Mijn oude Dunlop putter ruilde hij in voor 10 euro. Met een nieuwe grip daarop kan hij een andere beginnend golfer er weer mee helpen. Mijn nieuwe putter is een 2e hands long putter, die hij heeft ingekort tot een normale lengte van circa 34 inch. Wim adviseerde me verder nog om t.z.t. een keer terug te komen om een goede, voor mij geschikte, driver te kopen en een goede hybride. Hij begreep ook wel dat ik dit nu niet direct wilde/kon doen vanwege de daardoor hoger oplopende kosten. Ik ga zeker terug als ik of Anita weer iets nodig hebben aan golfclubs en advies!

Onderweg naar huis van Gorinchem naar Nuenen, kwam ik langs Best, waar ik tijdelijk een abonnement heb op de oefenfaciliteiten, en aangezien ik mijn golfschoenen ook had meegenomen, ben ik meteen even gaan oefenen met mijn nieuwe putter. Hij voelt fijn qua gewicht en ook de richting had ik al snel te pakken. Alleen heb ik nog moeite met de snelheid. Ik kan minder goed bepalen hoe hard ik moet spelen om uit te holen, maar ik neem aan dat dit een kwestie van wennen en dus tijd is. Ook een mandje ballen weg geslagen met de aangepaste ijzers. Wat een verschil! Doordat ze nu exact de goede lengte hebben hoef ik niet steeds te zoeken naar de juiste hoogte van de grip (ik liet eerst altijd een stukje "stok" over aan het einde). Ook de nieuwe iets dikkere grips voelen veel fijner aan en geven me meer houvast en vertrouwen. Echt een wereld van verschil!

Conclusie: het is echt de moeite waard om voor goed advies en op maat gefitte clubs naar een goede clubfitter te gaan. Een goede clubfitter weet waar hij over praat en kan je advies op maat geven, zodat jij met beter passend materiaal en meer vertrouwen speelt en dus meer plezier uit het spel haalt! Ik heb natuurlijk alleen ervaring met DutchGolfclubFitter, maar ik kan je hem zeer zeker aanraden!!!


dinsdag 23 december 2014

Is golfen wandelen voor gevorderden?

Zoals de mensen die mij kennen (of die mijn andere blogs gelezen hebben) wel weten, ben ik een fanatieke racefietser. Ik hou van de duursport, het fysiek inspannende, het afzien (tot op zekere hoogte dan), het zweten, het kapot gaan, het jezelf tegenkomen, het "niet meer weten waarom dit ook alweer leuk was", het moe worden, het "opgeven-is-geen-optie"-gevoel en de voldoening achteraf. Dat is pas sport! Fysiek je lichaam tot het uiterste pushen en soms zelfs iets daarover. Met een kantoorbaan zoals ik komt je lichaam anders nooit in die toestand. Wij hoeven niet meer uren of dagen achtereen te jagen voor voedsel. Nee, we rijden met de auto zelfs dat stukje naar de supermarkt. Daarom doen we dat soort duursporten, om dat gevoel van fysieke inspanning en voldoening (Endorfine) weer te krijgen. Tenminste, dat denk ik dan als "amateur-psycholoog". Anders kan ik het ook niet verklaren. En natuurlijk ook omdat we fit willen blijven en gezond :-).

Al enkele jaren zijn er vrienden en collega's om mij heen die ook aan "sport"doen, althans dat zeggen ze. Ze golfen namelijk. "Golfen? Dat is geen sport! Dat is bezigheidstherapie voor bejaarden! Wandelen voor gevorderden! Als ik 80 ben kan ik dat altijd nog gaan doen!" Dat waren enkele van mijn uitspraken tot voor kort. Tot voor kort? Ja, tot voor kort, want sinds 25 oktober 2014 is alles anders geworden.

Anita (mijn vrouw) wilde al een tijdje weer iets aan sport/beweging gaan doen. Nadat zij jarenlang (op hoog niveau) gesoftbald had, gooide een blessure in 1993 roet in het eten. Daarna hebben we nog wel samen getennist, maar toen ik daarmee stopte hield dat ook op. Fitnessen is niet haar ding (ze wil buiten sporten) dus wat dan? "Zal ik gaan golfen?" vroeg ze een tijdje terug. "Ja leuk (voor jou dan), moet je doen!" was mijn reactie. Maar om dat nu alleen te gaan doen, is ook weer zoiets. Dus wat doe je dan als echtgenoot? Precies, je offert je een keer op en gaat samen met haar dit spelletje doen (sport kon ik het nog niet noemen).
Een leuke aanbieding gevonden om in 1 weekend je GVB te halen. In de advertentie noemen ze het nog steeds GVB, maar wat blijkt, dat bestaat niet meer. Nu heet het je Handicap 54. Ingeschreven voor een cursus in Best (lekker dichtbij en een mooie golfbaan) en op 25 en 26 oktober j.l. samen de cursus gevolgd en het theorie-examen gehaald. Met de baanpermissie op zak daarna weer naar huis. Vóór die tijd hadden we natuurlijk wel een en ander aangeschaft. Nieuwe golfschoenen en handschoentje, daarnaast gebruikte set golfclubs, golftas en trolley. Eerst maar eens kijken of we het leuk zouden vinden.

En wat denk je? We vonden het leuk die cursus. Les van een prettige golfleraar (Pro noemen ze dat), een leuke groep mensen en veel geleerd in 2 dagen.  Lekker buiten bezig geweest en de beginselen van het golfspel geleerd. Alle soorten slagen geoefend in leuke oefeningen die onze Pro Ko (nee dat verzin je niet!) gegeven heeft. In zo'n weekend krijg je wel een beetje een idee of je het leuk gaat vinden en of je het ook onder de knie gaat krijgen binnen afzienbare tijd, maar daarna begint het natuurlijk pas echt. Dan moet je gaan oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Van Golf Best kregen we na afloop van de cursus een aanbieding om tegen een gereduceerd tarief 3 maanden BGA-lid te worden (Best Golf Academy) en zo onbeperkt gebruik te kunnen maken van alle oefenfaciliteiten (drivingrange, chipping green, putting green) en van de 9 holes Par-3 oefenbaan. we hebben daar gretig gebruik van gemaakt en vanaf dat moment zijn we regelmatig (minimaal 1 keer per weekend) daar samen aan het oefenen. Daarnaast ga ik minimaal 2 keer per week naar de drivingrange en Anita gaat dan vaak 1 keer doordeweeks mee. Vanaf 1 december gelden er beperkte openingstijden doordeweeks in Best, dus nu sta ik 1 maal per week in Nuenen af te slaan.

Hoe kom je nou van Baanpermissie naar Handicap 54?
Daar moet je een zogenaamde Qualifying scorekaart (zie afbeelding links) voor "lopen" op een officiële qualifying 9 holes baan, waarbij iemand aanwezig is (en jouw score bijhoudt) die zelf al wel een officiële handicap heeft. Je dient dan minimaal 18 Stablefordpunten te halen om je HCP 54 te krijgen. Na 2,5 week heb ik voor de eerste keer samen met PP de "echte" 9 holes baan in Best gelopen en dat ging wonderbaarlijk goed. Ik haalde 22 Stablefordpunten (ruim meer dan de benodigde 18) en heb mijn kaart opgestuurd naar United Golfclub, waar we na de cursus automatisch een jaar lid van zijn. Wat bleek na een week? Ik kreeg HCP 51 (zie foto rechts). Een paar weken later ook een keer samen met Anita de baan gelopen om haar te laten ervaren hoe dat is. Helaas niet genoeg punten voor haar om nu al een HCP te krijgen, maar dat komt wel. Twee weken geleden mijn derde baan gelopen samen met collega Ton, een ervaren golfer met HCP 14. Erg leerzaam, maar helaas startte ik erg slecht waardoor ik niet aan de benodigde punten kwam. Wel lekker gespeeld.

Vind ik het leuk?
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vind het meer dan leuk! Het is verslavend. Ik vind het leuk om te oefenen, omdat je merkt dat het daardoor steeds beter gaat. Maar het belangrijkste: het is ook gewoon leuk omdat we het SAMEN kunnen doen!

We nemen om de 3-4 weken ook nog steeds een uurtje les. Het allerleukste is toch het lopen van een echte baan. Dan komen er meer dingen bij kijken. Het weer is van invloed, de gesteldheid van de baan. Een soort "wedstrijdspanning", druk van mensen die achter je op de baan zijn en misschien wel sneller spelen en door willen. Het mentale aspect: je wisselt geniale slagen af met ontzettende missers; daar moet je mee om kunnen gaan. Na een mislukte bal moet je jezelf herpakken, hoofd leeg maken en weer 100% concentreren op de volgende slag. Dat maakt het ook best inspannend. Het is meer dan een aantal kilometer wandelen door de natuur. Je moet stevig doorlopen (met je spullen op je rug of in je trolley) en je moet je steeds weer opnieuw concentreren. Echt heerlijk om te doen. gelukkig gaat het mij als voormalig hockeyer best goed af, al zeg ik het zelf, dat scheelt natuurlijk ook om het leuk te vinden.
Aardige bijkomstigheid is dat ik het in mijn werk ook kan gebruiken. Enkele klanten van me spelen golf en mijn werkgever (Sogeti) organiseert jaarlijks een golfdag voor klanten. Daarnaast kan ik ook contactpersonen van me 1 op 1 uitnodigen om een keer te golfen. Er zijn ergere dingen die je voor je werk moet doen :-).

Conclusie: golf is GEEN wandelen voor gevorderden, maar toch wel echt een leuk inspannend spel c.q. sport. Ziezo, het is eruit :-)