maandag 29 december 2014

Heb ik de goede golfclubs gekocht?

Taylormade RAC OS
Als je begint met golfen heb je van alles nodig waar je eigenlijk (nog) geen verstand van hebt. Ik heb me in oktober door een vriend van me, die al 20 jaar golft, laten adviseren wat wel en niet verstandig is, wat nodig is en wat de goede merken zijn. Aan de hand daarvan op Marktplaats het een en ander bij elkaar gekocht. Een gebruikte trolley (15 euro), gebruikte golftas (15 euro), gebruikte putter Dunlop (15 euro) en een setje ijzers (3 t/m SW) Taylormade RAC OS (100 euro) incl een houten 3 van Mizuno.

Daarnaast via internet een doos gebruikte (lakeballs) gekocht (100 stuks voor 27 euro) zodat we "even vooruit kunnen". Voor Anita via diezelfde vriend een 2e hands (half) damessetje gekocht, incl tas, trolley, ballen, tees en hybride voor heel weinig. Was van zijn moeder geweest, maar die vond het spelletje niet leuk. Allebei nieuwe golfschoenen gekocht, want schoenen moeten goed zitten dus die kun je bijna niet gebruikt kopen. Ik ben bij Jumbo geslaagd (Adidas AdiZero), Anita bij Golfplaza (FootJoy).

Met deze spullen zijn we aan de weekendcursus begonnen op 25 oktober, gewoon in spijkerbroek en sweater. Toen we dat weekend als leuk ervaren hadden, hebben we in de week erna nog het een en ander aangeschaft: Anita een windjackje, winterbroek en truitje/shirt. Ik een golfbroek, regenbroek en 2 poloshirts. Handschoentjes hadden we al tegelijk met mijn schoenen aangeschaft.
Vanaf dat moment begint het eigenlijk pas. De basis slagen heb je een keer gedaan, maar nu moet je oefenen, oefenen, oefenen! Dus vaak naar de drivingrange, soms samen, soms alleen. Je merkt dan wel dat je techniek nog onvoldoende beheerst om constant een fatsoenlijke bal te slaan. Het is dan ook berstandig om (prive) lessen te nemen van een golfpro. We hebben samen na 2 weken een uur les genomen van Ko. Dat heeft direct ontzettend geholpen. Je krijgt een paar aandachtspunten mee waar je aan moet denken en als je dat doet gaat het direct al beter. Daarna weer blijven oefenen.

Vanaf 1 december is de drivingrange in Best beperkt open 's avonds, dus daarom ook regelmatig in Nuenen naar de drivingrange geweest. Ook nog een keer een uur les van Ko gehad, waarbij we alleen maar bezig zijn geweest met de swing. De swing in fases doorgenomen en geoefend. Weer meteen stappen vooruit gemaakt. En natuurlijk daarna weer veel oefenen. Minimaal 2 keer per week sta ik op de drivingrange en minimaal 1 keer per week ook oefenen met putten en chippen en een rondje op de par3 oefenbaan lopen.

Ondertussen verdiep ik me meer en meer in het materiaal en de techniek. Ik volg diverse YouTube kanalen van golfinstructeurs (vooral uit Engeland) waar ze erg leerzame instructies en oefeningen laten zien. Daarnaast ben ik eens gaan kijken wat er aan techniek gewijzigd is sinds mijn clubs destijds gefabriceerd zijn. Er zijn diverse soorten clubs, verschillend voor beginners, mid-handicappers en low-handicappers (gevorderden). De zogenaamde "game improvement irons" worden door alle topmerken gemaakt en schijnen erg vergevingsgezind te zijn als je de bal minder perfect raakt. Ook helpen ze je de bal makkelijker de lucht in te krijgen. Maar heb ik dat nodig? Kan ik sneller beter worden als ik met dat soort materiaal ga spelen? En wat kost dat dan weer? Is dat de investering waard? Allemaal vragen die ik zelf niet kan beantwoorden en waar een specialist je bij moet helpen, maar dan moet dat wel een eerlijk en betrouwbaar advies zijn. Waar krijg je zo'n advies?

Ik heb op internet gezocht naar clubfitters en kwam uit bij DutchGolfclubFitter. Die had ontzettend goede beoordelingen in zijn gastenboek. Ik heb hem (Wim Versluis) telefonisch benaderd en een afspraak gemaakt om met mijn "handeltje" in Gorinchem naar zijn winkel te komen. Toch een uur rijden voor mij vanuit Nuenen, maar het leek mij de moeite waard.

Op 23 december om 9.30 uur was ik in Gorinchem en ben ik hartelijk ontvangen door Wim. Hij heeft mijn materiaal beoordeeld en de conclusie was de volgende:
  • Ijzer set Taylormade RAC OS: "is een prima set. Niks mis mee. Daar kun je nog jaren mee vooruit." Hij wilde er zefs een goede inruilprijs voor terug geven indien ik een andere set zou kopen, maar zijn advies was om geen andere set te kopen en deze op maat te laten inkorten en te voorzien van nieuwe grips.
  • Putter Dunlop: "ik zou investeren in een betere (2e hands) putter en deze inruilen."
  • Hybride 4 van Taylormade (had ik tussentijds gekocht): "niet geschikt voor jou." Heeft een stiff shaft en ik heb een regular flex nodig.
  • Driver Callaway X460: "verkeerde driver voor jou als beginner." Ik heb een grotere loft nodig (nu 10 graden, moet minimaal 12-13 graden zijn) en andere shaft (nu stiff en moet regulat flex zijn).
Resultaat: Wim heeft mij opgemeten en mijn clubs (die 3/4 inch verlengd bleken te zijn) ingekort (gratis) en voorzien van goede midsize grips.
Nieuwe grips
De ijzer 3 heeft hij niet gedaan, omdat dit een stok is die "je toch nooit zult gebruiken". Dat is een goed advies en scheelt weer in de kosten!
Odyssey White Ice D.A.R.T.
Ondertussen heb ik met een tweetal putters staan "spelen" op de deurmat, maar kon moeilijk kiezen. De ene was een fijne Odyssey White Ice D.A.R.T. met een fijne balans en een beetje offset, de ander een nieuwe YES die nog zwaarder was en een giga groot blad had, maar geen offset in de stok. Uiteindelijk heeft Wim me geholpen door aan te geven dat hij zag dat ik meer vertrouwen had bij de Odyssey, omdat ik nu ook al met een vergelijkbaar model met offset speelde. Mijn oude Dunlop putter ruilde hij in voor 10 euro. Met een nieuwe grip daarop kan hij een andere beginnend golfer er weer mee helpen. Mijn nieuwe putter is een 2e hands long putter, die hij heeft ingekort tot een normale lengte van circa 34 inch. Wim adviseerde me verder nog om t.z.t. een keer terug te komen om een goede, voor mij geschikte, driver te kopen en een goede hybride. Hij begreep ook wel dat ik dit nu niet direct wilde/kon doen vanwege de daardoor hoger oplopende kosten. Ik ga zeker terug als ik of Anita weer iets nodig hebben aan golfclubs en advies!

Onderweg naar huis van Gorinchem naar Nuenen, kwam ik langs Best, waar ik tijdelijk een abonnement heb op de oefenfaciliteiten, en aangezien ik mijn golfschoenen ook had meegenomen, ben ik meteen even gaan oefenen met mijn nieuwe putter. Hij voelt fijn qua gewicht en ook de richting had ik al snel te pakken. Alleen heb ik nog moeite met de snelheid. Ik kan minder goed bepalen hoe hard ik moet spelen om uit te holen, maar ik neem aan dat dit een kwestie van wennen en dus tijd is. Ook een mandje ballen weg geslagen met de aangepaste ijzers. Wat een verschil! Doordat ze nu exact de goede lengte hebben hoef ik niet steeds te zoeken naar de juiste hoogte van de grip (ik liet eerst altijd een stukje "stok" over aan het einde). Ook de nieuwe iets dikkere grips voelen veel fijner aan en geven me meer houvast en vertrouwen. Echt een wereld van verschil!

Conclusie: het is echt de moeite waard om voor goed advies en op maat gefitte clubs naar een goede clubfitter te gaan. Een goede clubfitter weet waar hij over praat en kan je advies op maat geven, zodat jij met beter passend materiaal en meer vertrouwen speelt en dus meer plezier uit het spel haalt! Ik heb natuurlijk alleen ervaring met DutchGolfclubFitter, maar ik kan je hem zeer zeker aanraden!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten